Aktuella projekt

Det snyggaste lokomotivet!

Genom tiderna har många fina uppfinningar och skapelser designats av fantastiska ingenjörer och självlärda personer i olika länder. Något som jag, i alla fall för egen del alltid upplevt som att det har, det där alldeles extra är just gamla lokomotiv. Primärt menar jag gamla ånglokomotiv med hantverk som är frambankad med hammarslag och 1000 tals timmar  av hårt arbete och med anletes svett. 

De  finns fortfarande lokomotiv som tuffar på i USA, är extravaganta i sin utformning och vackra att se på, men har i det övergripande utseendet lite väl mycket tivoli och cirkustema. Full förståelse att många älskar dessa typer av lokomotiv, de är klart vackra skapelser även för mig. Det jag menar är det som ger den där lilla extra kicken just för mig. De för flashiga loken med superstora ångrör och med enorma lyktor tilltalar inte mig lika mycket som andra varianter. I England och Indien och andra delar av USA också för den delen finns alla former av lok som har det där lilla extra. men ingen har allt.

De som jag fastnat för är olika delar på de olika tågen. Detaljer som ett lok har som jag kan tycka är väldigt snyggt och andra detaljer som inte riktigt passar in. Men som självfallet fyller viktiga funktioner och bra är varianter på olika lösningar. Alla gör olika och så ska det vara. 

Men än så länge har jag ej hittat just det där lokomotivet som har allt. Så jag bestämde mig för att designa ett som har alla delar som jag gillar på ett och samma lokomotiv. Så det är en ”work in progress” som det heter på det där engelska språket.

Jag kommer att presentera mitt arbete med att skapa detta lokomotiv, samt presentera det här på sidan.  Nedan följer arbetet så här långt i Blender 3.0. Allt ligger på att öka på med alla detaljer och få med allt tänkbart intressant, och den ska självfallet se ut att ha allt som behövs för att få det att vara funktionellt. Även om det förstås inte kommer bli ett riktigt lok.

Det som kommer att vara i lokförarhytten kommer att ta tid, då det är många reglage, rör och isolerade slangar och tryckmätare och mätare av alla olika slag. Den slutliga finischen med bucklor och väderpåverkan tiillkommer och oljefläckar kommer jag att lägga till i slutet. Först måste jag bygga upp det hela, men det är min hobby att sitta och flyta bort i designens hav och slippa vardagens stress.

Så nedanstående bilder visar min progress när jag nu är runt 35% klar (isch). Så mycket som återstår att göra.

Allt gott //Mathias

Ovanstående 26 Juni 2022 – Mer korrekta handtag med bultar.