Foto: Erik Sjöstedt

Trollkarlen: Mathias G Pettersson

 

Jepp… Jag pysslar med Trolleri


Mina tankar kring hur man bör vara som trollkarl

”En illusion är en falsk uppfattning av verkligheten på grund av flertydiga sinnesintryck. En illusionist är en person som i underhållningssyfte utför trolleri men som medger att dessa är just illusioner, till skillnad från häxor, siare m.fl. som påstår sig utöva magi med övernaturliga effekter.” (Wikipedia)

Det finns en nämnare till i den sociala och mentala ekvationen och det är lurendrejeri. Faktum är att i varje publik ofta finns en eller två som anser att trolleri bara är lurendrejeri. Bakomliggande orsaker till en sådan bedömning rörande en av världens äldsta sysselsättningar är helt klart individuellt. Min uppfattning är att den personliga integriteten spelar en roll i detta. Vissa sätter upp som en mental fasad mot omgivningen med uppgiften att visa vem man ”är” mot sin omgivning.

Vi alla har denna fasad mer eller mindre mot vår omgivning, men den ser olika ut, beroende på person. Ibland tar vi ned fasaden när vi känner oss trygga och när vi vet att här är det som vi förväntar oss. I den ryggsäck vi som människa har med oss, finns alla verktyg för att ta oss igenom vardagen. Alla har inte samma verktyg i ryggsäcken att ta till när vi behöver hantera vardagens händelser. Det som en person blir sårad över, kan vara knappt märkbart för en annan.Målet som en trollkarl bör ha, är att se människan och respektera individen och underhålla publiken.

I dag är det tyvärr vanligt att trollkarlar kallar sig magiker och springer gata upp och ner med förhoppningen att bli Youtube-kändis med många likes… Jag kallar dom Attack-trollare då dom ofta söker upp sin publik på restauranger och promenader och låtsas göra magi på riktigt, ofta stöter de på de individer som normalt aldrig skulle besöka en trollerishow. Jag uppmanar alla som är trollkarlar idag att tänka på att det är bättre att marknadsföra sig själv, och låta publiken som vill komma.. göra det, och inte tvärtom. Ibland blir man förstås som trollis inbjuden, till fester och liknande så då gäl ler det ju att vara entertainer och inte någon som tränger sig på för att luras!

 

trolleri_cups_ballNågra regler på vägen:

1) Respekterar din publik!
2) Var  hövlig!
3) Skryt inte!
4) Gör bara trick du kan på dina fem fingrar inför publik
5) Kör inte samma trick fler gånger, för samma personer!
6) Bättre att ha få trick i repertoaren än många, men bra!
7) Ha gärna mellansnack och humor.
8) Det är inte tricken som uppträder, det är du!
9) Ha tålamod och gå av när du når höjdpunkten
10) Avslöja inte trick


Mathias G Pettersson

Vissångare & Trollare samt medlem
i Sveriges Äldsta Magisällskap
(Magiska Bröderna)

Besök min magisida på
magi.mediaart.se

Foto: Erik Sjöstedt
Bild: Mathias G Pettersson